Užas kod Osijeka: Već drugi slučaj trovanja djeteta opasnim plinom u tjedan dana, jedan od njih završio u komi

Četrnaestogodišnje dijete hospitalizirano je u nedjelju navečer zbog trovanja plinom u obiteljskoj kući na području Valpova, priopćeno je iz Osječko-baranjske policijske uprave.

Doznajemo da je dijete u stabilnom stanju, no policija upozorava na oprez s obzirom na to da je ovo u posljednjih tjedan dana već drugi slučaj na tom području. Naime, i sedamnaestogodišnje dijete zbog teških je posljedica trovanja plinom završilo u bolnici u komi. Kako doznajemo, sada se oporavlja.

Policija je priopćila da je očevidom obavljenim uz zaposlenike HEP-a i dimnjačara utvrđeno je da je do trovanja četrnaestogodišnjeg djeteta došlo uslijed rada atmosferskog plinskog bojlera za centralno grijanje koji se nalazi u kupaonici i povećanja koncentracije ugljikova monoksida.

Peć na drvaTragedija kod Ivanić-Grada: Muškarac poginuo zbog trovanja ugljičnim monoksidom, istovremeno su radile peć i klima

Djetetu je liječnička pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a slijedi izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Stručnjak za bojlere Neno Kuzman o trovanju - 5Stručnjak pojašnjava što učiniti kako bi vlasnici bojlera bili sigurni i koji su najčešći problemi: "Ljudi misle da je sve ok kada je bojler zatvoren bijelim poklopcem"

Policija upozorava sve građane da poduzmu mjere opreza kako ne bi došlo do težih posljedica:

- Plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera, jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva, poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala,

- Preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te provedite savjet dimnjačara bez odlaganja, redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice.

Posebno skreću pozornost na činjenicu da su današnje moderne nape velikog kapaciteta protoka zraka (do 700 kubičnih metara u minuti). Ako se trošila za grijanje na kruta ili plinovita goriva nalaze unutar stambenog prostora, postoji mogućnost da se uslijed brze izmjene zraka unutar prostorije zbog rada nape plinovi koji nastaju izgaranjem goriva u trošilu vrate u prostoriju.

Stoga preporučuju da se za vrijeme rada nape drži otvoren prozor.

U policiji skreću pozornost i na potrebu provjere dimnjaka, posebno kontrolu je li izveden građevinski ispravno. Ističu i da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka ne smije biti zapaljivog materijala.


Piše T.D. , 29. studenoga. 2021. @ 12:16

Izvor: dnevnik.hr

IZ MEDIJSKOG ARHIVA  -  Uskoro ćemo provjeravati sve uređaje za loženje i u višestambenim zgradama

IZ MEDIJSKOG ARHIVA - Uskoro ćemo provjeravati sve uređaje za loženje i u višestambenim zgradama

IZ MEDIJSKOG ARHIVA - Uskoro ćemo provjeravati sve uređaje za loženje i u višestambenim zgradama
Opširnije
Porozan dimnjak uzrok požara kuće

Porozan dimnjak uzrok požara kuće

U srijedu prijepodne izbio je požar na krovu pomoćne zgrade 48-godišnjaka u mjestu Velimirovac. Obavljenim očevidom poli...
Opširnije
Zbog nove uredbe o dimnjacima država treba pomoći građanima

Zbog nove uredbe o dimnjacima država treba pomoći građanima

U posljednjih mjesec dana dimnjačari tvrtke Dimnjak prilikom kontrola i čišćenja dimnjaka ponovo su utvrdili njihovo loš...
Opširnije