Gotovo polovica Istre bez dimnjačara

Istra, odnosno Istarska županija nerijetko se smatra najrazvijenijim i najbogatijim dijelom Hrvatske. Ipak, ako se pak pozornije pogleda stanje dimnjačarstva u Istri, mogu se izvući dva zaključka. 

Prvi je odmah vidljiv, a to je da organizacija dimnjačarske službe na nekom području ne ovisi o gospodarskoj i društvenoj razvijenosti nekog područja, već više o tradiciji, svijesti stanovništva i, vjerojatno, nekim tehničkim razlozima. Naime, ako na nekom području postoji plinska mreža ili velik dio stanovnika koristi ukapljeni naftni plin, dimnjačarska služba jednostavno mora postojati jer bez nalaza ovlaštenog područnog dimnjačara nije moguće pustiti plin u instalaciju u kući ili zgradi. 

Drugi zaključak manje ima veze s tehnikom, a više s politikom. Naime, Istarska županija je u samom vrhu u Hrvatskoj po broju jedinica lokalne samouprave (ima 10 gradova i čak 31 općinu), pri čemu, kada se radi o dimnjačarskoj službi, za čak 13 nije bilo moguće o tome pronaći nikakve podatke ni u Registru koncesija Financijske agencije ni na službenim stranicama općine na internetu. Postavlja se onda pitanje, čemu te neke općine uopće služe ako svojim stanovnicima ne mogu organizirati dimnjačarsku službu, koja je jedna od osnovnih komunalnih službi, a time i sigurnost od požara i trovanja ugljičnim monoksidom?


Čak 18 općina i gradova bez dimnjačarske službe

Kao što je spomenuto, za 13 istarskih općina i gradova nije na internetu moguće pronaći nikakve podatke o organizaciji dimnjačarske službe. To su Barban (kao zanimljivost valja spomenuti da u lokalnoj odluci o dimnjačarskoj službi stoji da ta općina sa susjednim općinama Marčana i Svetvinčenat čini zajedničko dimnjačarsko područje), Cerovlje, Gračišće, Kanfanar, Karojba, Ližnjan, Lupoglav, Pićan, Sveta Nedelja, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi, Svetvinčenat i Vižinada. Dakle, uglavnom se radi o manjim općinama u unutrašnjosti Istre.

Istodobno, u nekoliko gradova i općina dimnjačarska koncesija je istekla. Primjerice, u Bujama je dosadašnja koncesija istekla prvoga dana ove godine, u Balama u travnju, a u Grožnanju u siječnju prošle godine. S druge strane, u Funtani je koncesija istekla 2017., a u Kršanu je novi natječaj za dodjelu koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova raspisan u rujnu prošle godine.


Neke specifičnosti dimnjačarstva u Istri

Jedna od zanimljivosti koja također upada u oči, kada se pozornije promotri stanje dimnjačarske službe u istarskim gradovima i općinama je činjenica da je u čak šest općina ona organizirana privremeno. To su općine Brtonigla i Oprtalj (gdje se dimnjačarskim poslovima do službenog odabira koncesionara bavi tvrtka DMM -Tim iz Umaga), Fažana (gdje to privremeno radi poznata zagrebačka dimnjačarska tvrtka Dimo-promet), Lanišće (gdje to radi varaždinski Caminus), Marčana (gdje je za sigurnost zadužen osječki Dimnjak, koji ima svoju podružnicu u Puli, zaduženu za područje Istre) i Tinjan (gdje dimnjačarske poslove obavlja pazinski Altus).

Još jedna zanimljivost je i činjenica da u mnogim općinama i gradovima dimnjačarsku službu obavljaju tvrtke 's kontinenta', odnosno iz drugih dijelova Hrvatske. Osim ranije spomenutih Dimo-prometa, Dimnjaka i Caminusa, u Istri se dimnjačarstvom još bave i MLD-usluge iz Đelekovca (u Vrsaru i Žminju), Dimoterm s Malog Lošinja (jedno od dva dimnjačarska područja u Labinu i u Raši), DIMŠO iz Čavala (u Višnjanu) i Obrt Kovačić iz Donjeg Dragonošca (drugo dimnjačarsko područje u Labinu).

Najveća dimnjačarska tvrtka (s obzirom na broj područja koje pokriva) u Istri je ranije spomenuti Caminus iz Varaždina. Ta tvrtka je za sigurnost sustava za odvod dimnih plinova zadužena u šest jedinica lokalne samouprave: Buzetu, Kaštelir-Labincima, Poreču, Lanišću (privremeno), Motovunu i Tar-Vabrigi. Potom slijedi Područna jedinica Pula osječkog Dimnjaka, koja pokriva Pulu i okolne općine i gradove: Marčanu (doduše, privremeno), Medulin i Vodnjan. Isti broj općina i gradova pokriva 'domaći' DMM-Tim (Umag i Novigrad te privremeno Brtoniglu i Oprtalj). 


U svakom slučaju, podatke o ovlaštenim područnim dimnjačarima iz cijele Hrvatske najtočniji podaci mogu se najjednostavnije pronaći u Bazi podataka ovlaštenih dimnjačara na našem portalu 22.01.2021. - 10:48
 Zagreb
 B.L.

 Vezani sadržajipreuzeto sa:

http://www.energetika-net.com/vijesti/plin/gotovo-polovica-istre-bez-dimnjacara-31786


IZ MEDIJSKOG ARHIVA  -  Uskoro ćemo provjeravati sve uređaje za loženje i u višestambenim zgradama

IZ MEDIJSKOG ARHIVA - Uskoro ćemo provjeravati sve uređaje za loženje i u višestambenim zgradama

IZ MEDIJSKOG ARHIVA - Uskoro ćemo provjeravati sve uređaje za loženje i u višestambenim zgradama
Opširnije
Porozan dimnjak uzrok požara kuće

Porozan dimnjak uzrok požara kuće

U srijedu prijepodne izbio je požar na krovu pomoćne zgrade 48-godišnjaka u mjestu Velimirovac. Obavljenim očevidom poli...
Opširnije
Zbog nove uredbe o dimnjacima država treba pomoći građanima

Zbog nove uredbe o dimnjacima država treba pomoći građanima

U posljednjih mjesec dana dimnjačari tvrtke Dimnjak prilikom kontrola i čišćenja dimnjaka ponovo su utvrdili njihovo loš...
Opširnije