Eksplodirao plin kad je daljinskim uključio TV

Od posljedica eksplozije i požara u bolnici je preminuo 73-godišnji vlasnik stana,

a lakše ozljede zadobila je susjeda


Nakon eksplozije plina koja se dogodila u nedjelju, nešto prije 15 sati, u stanu u Savskoj ulici u Osijeku, preminuo je 73-godišnji muškarac. Očevidom je utvrđen kako je došlo do nekontroliranog istjecanja gradskog plina te stvaranja velike koncentracije i nastajanja eksplozivne smjese koja je aktivirana u trenutku kada je 73-godišnjak s pomoću daljinskog uređaja uključio TV. U eksploziji i požari 73-godišnjak je teško ozlijeđen, a preminuo je u ponedjeljak u bolnici.


Jaka eksplozija


Također, došlo je do rušenja zida susjedova stana, od čega je 40-godišnjakinja s iste adrese lakše ozlijeđena. Očevid je obavio inspektor zaštite od požara u suradnji s očevidnom ekipom PU osječko-baranjske. Šteta se procjenjuje na 12.000 eura, a požar su ugasili vatrogasci JVP-a Grada Osijeka. Vatrogasci su dojavu da se dogodila eksplozija plina dobili u 14.43, a na intervenciju je odjurilo šest vatrogasaca jednim vozilom.

- Obavili smo pregled u urušenom dijelu objekta radi mogućeg spašavanja ozlijeđenih osoba. Pri tome je zatečena ozlijeđena muška osoba. U susjednom,gdje se od siline eksplozije urušio zid, pronađena je ozlijeđena ženska osoba te smo zatražili izlazak Hitne pomoći. HEP je pregledao objekt i isključio plin. Detaljno smo pretražili cijeli objekt, mjerila se koncentracija prisutnih plinova te smo potom utvrdili da nema više opasnosti. Intervencija je trajala do 15.41 - doznajemo od Davora Škarice, pomoćnika zapovjednika osječkih profesionalnih vatrogasaca.

Eksplozija u rano nedjeljno poslijepodne uznemirila je stanovnike Savske, ali i okolnih ulica.

- Bilo je baš gadno. Inače se na tom raskrižju često događaju prometne nesreće, ali ovo se čulo bar deset puta jače. Brzo su došli vatrogasci i policija. Nisam vidio susjeda, ali sam čuo da je sav bio opečen. I njega i susjedu odvezli su u bolnicu. Koliko je jaka bila eksplozija svjedoči i to što su od siline eksplozije popucala stakla na automobilima koji su bili parkirani u blizini - doznajemo od stanovnika Savske ulice, koji dodaju da se miris plina osjetio i prije nekoliko dana pred kućom u kojoj je došlo do eksplozije.

Servisirajte trošila


Policija upozorava građane da plinska trošila i trošila na tekuća goriva, plamenike i protočne bojlere, obvezno servisiraju kod ovlaštenih stručnih servisera, jer će se time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva.

- Poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala. Preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te provedite savjet dimnjačara bez odgađanja. Redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice. Provjerite postoji li ventilacija u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila kako bi spriječila koncentraciju plina koja može izazvati otrovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese zbog eventualnog propuštanja plina - upozoravaju iz policije.

S obzirom na sezonu grijanja, te da je već bilo vatrogasnih intervencija po Slavoniji zbog požara dimnjaka, iz policije savjetuju građane i da provjere je li dimnjak ložišta oštećen i je li sam dimnjak izveden građevinski ispravno te da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka nema gorivog materijala. Treba voditi računa o tome da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala, te da se pepeo iz ložišta ne odlaže na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal. Obvezno treba provjeriti i jesu li električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala te je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal.Sandra Lacić


Objavljeno:

Glas Slavonije

Objavljeno 30. listopada, 2023.

Čovjek se u Zagrebu otrovao plinom, život mu spasio detektor ugljičnog monoksida

Čovjek se u Zagrebu otrovao plinom, život mu spasio detektor ugljičnog monoksida

Naime, oštećeni je kuhao u kuhinji te su bila uključena dva plinska kuhala, napa, a radio je i bojler u kupaoni. U trenu...
Opširnije
Stigli detalji o dvogodišnjoj djevojčici iz Osijeka: Razlog trovanja nije bojler već niz nespretnih okolnosti!

Stigli detalji o dvogodišnjoj djevojčici iz Osijeka: Razlog trovanja nije bojler već niz nespretnih okolnosti!

Uzrok trovanja ugljičnim monoksidom je splet okolnosti, odnosno istovremeni rad više kućanskih aparata te zatvoreni proz...
Opširnije
Jučer se u Martićevoj u Zagrebu čula eksplozija, policija objavila o čemu se radilo

Jučer se u Martićevoj u Zagrebu čula eksplozija, policija objavila o čemu se radilo

Naime, objavili su kako je 84-godišnja žena upaljačem potpalila kalijevu peć, koju su zbog neispravnosti, nekoliko godin...
Opširnije