Čišćenje dimovoda nužno je obaviti jednom godišnje. Velik dio dimnjaka u Puli u vrlo je lošem stanju

Nakon dugog toplog ljeta, koje se protegnulo na prve dane studenog, konačno je počela sezona grijanja. Usprkos poskupljenju drva, za mnoge Puljane taj je energent još uvijek najpovoljniji.

Na području Pule dimnjačarske usluge obavlja koncesionar - osječka tvrtka Dimnjak. Prema riječima direktora Dejana Lončarića, ova tvrtka zapošljava 16 kvalificiranih dimnjačara, uključujući i majstore dimnjačare. U Puli je raspoređeno pet radnika koji redovno izvršavaju zadaće propisane Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova Grada Pule.

Ovlašteni serviseri

S hladnijim danima i početkom sezone grijanja povećava se i opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom. (CO). Osim što će se građani morati pobrinuti da su im sva plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) servisirani, a to moraju učiniti ovlašteni stručni serviseri, što se tiče dimnjaka, situacija je gotovo identična. Stručnjaci bi trebali obaviti redoviti pregled barem jednom godišnje, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva, kako se uobičajeno preporuča i savjetuje, najčešće u ovo doba godine.

Na pitanje u kakvom su stanju dimnjaci u Puli, Lončarić odgovara da je, kao i ostalim dijelovima Hrvatske, na starijim zgradama koje imaju dimnjake od pune opeke, tzv. shund dimnjake (betonski blokovi) stanje vrlo loše i dimnjaci se često moraju rekonstruirati. Trajanje redovne dimnjačarske usluge (kontrola i čišćenje dimnjaka) isključivo je ovisno o načinu pristupa kontrolnim pozicijama dimnjaka, prisutnosti korisnika, što je naglašeno u višestambenim zgradama, stanju dimnjaka, u odnosu na redovitost održavanja i različito je od objekta do objekta.

Na pitanje što građani moraju poduzeti da bi osigurali sigurno grijanje, Lončarić odgovara da je u dimnjačarskoj djelatnosti sezona grijanja, na područjima gdje se koriste različiti energenti, kao što su plin i kruta goriva, aktivna tijekom cijele godine.

- Naravno, u situaciji kada je energent samo kruto gorivo, tada možemo naglasiti i pojam; početak sezone grijanja. Ono što je potrebno posebno istaknuti je da je prije početka korištenja dimnjaka i uređaja za loženje nužno izvršiti kontrolu i čišćenje dimnjaka i utvrditi kompatibilnost dimnjaka i uređaja za loženje, što je i osnovna zadaća dimnjačarske djelatnosti. Posebnu pozornost treba usmjeriti na kvalitetu ogrjeva, kao što su suhoća drveta, drvo ogrjevne vrijednosti, način loženja i slično.

Kontrola i nakon zime

Građani najčešće zovi dimnjačare zbog više problema.

- Pozivi su povezani upravo s početkom grijanja, kada korisnik uočava probleme odvoda dimnih plinova jer dimnjak nije redovno održavan. Pozive upućuju i odgovorni građani, kad je razlog poziva preventiva - čišćenje i kontrola prije početka korištenja dimnjaka i ložišta. Ovdje želimo pozvati građane i naglasiti da se dimnjačarska usluga uvijek može dogovoriti i ranije nego što namjeravate aktivirati grijanje, odnosno, nakon sezone grijanja moguće je izvršiti čišćenje i kontrolu da bi se spremno dočekala sljedeća sezona grijanja, kaže naš sugovornik.

Prema njegovim riječima, održavanje dimnjaka je potrebno minimalno jednom godišnje.

- Ukoliko se koristi kruto ili tekuće gorivo, preporučujemo čišćenje dimnjaka i uređaja za loženje jednom mjesečno, sve dok traje sezona. Naglašavamo, ovo je preporuka struke, dok Odluka o obavljanju dimnjačarskih poslova i Zakon o zaštiti od požara, zahtijevaju od korisnika/vlasnika redovno održavanje jednom godišnje. Isto tako, česta pitanja su kod tzv. aktivacije dimnjaka koji nisu korišteni duže vrijeme. Priključenje novih uređaja isključivo ovisi o tehničkim karakteristikama ložišta, koja moraju biti kompatibilna s dimovodnim sustavom te preporučamo korisnicima da prilikom odabira ložišta vode računa o mogućnosti ugradnje na postojeće dimnjake, za koje možemo izvanrednom kontrolom utvrditi mogućnost priključenja ložišta, objašnjava Lončarić.

Starost dimnjaka, doznajemo, itekako utječe na dinamiku održavanja.

- Korištenje starog dimnjaka često može biti opasno. Naime, kao i ostali dijelovi zgrade, i dimnjak je podložan trošenju i propadanju koje, ukoliko se na vrijeme ne uoči, može uzrokovati požar objekta i trovanje korisnika sa smrtnim posljedicama. Trošni dimnjaci su česti uzrok samozapaljenja dimnjaka i povrata dimnih plinova u stambeni prostor korisnika, odnosno ugljičnog monoksida, plina bez boje i mirisa, koji može uzrokovati trovanje i smrt.


Izvor: Glas IstreZbog požara dimnjaka

Zbog požara dimnjaka "gore" telefonske linije i dimnjačarske službe

Od početka ove godine gorjeli su dimnjaci na više lokacija na osječkom području, kao i diljem Hrvatske, a u ponedjeljak ...
Opširnije
Sezona grijanja - provjerite dimnjake i bojlere

Sezona grijanja - provjerite dimnjake i bojlere

Dolaskom hladnijih dana s nižim temperaturama započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, ...
Opširnije
Čišćenje dimovoda nužno je obaviti jednom godišnje. Velik dio dimnjaka u Puli u vrlo je lošem stanju

Čišćenje dimovoda nužno je obaviti jednom godišnje. Velik dio dimnjaka u Puli u vrlo je lošem stanju

Dimnjaci od pune opeke na starijim zgradama često zahtijevaju rekonstrukciju. Važno je prije sezone grijanja očistiti di...
Opširnije